Vedci o sexe zistili, že...

02.04.2017 |
Vedci o sexe zistili, že...

 

 

Ľudská sexualita je nekonečným zdrojom zaujímavostí a pikantných zistení. Jednou z oblastí, ktorá vedcom neustále vŕta v hlavách je prepojenie biologických procesov so psychickým prežívaním. Je všeobecne známe, že sex zlepšuje náladu a prináša pocit spokojnosti. Ako dlho však toto príjemné prežívanie pretrváva? Môže nám orgazmus zlepšiť náladu až na dva dni? Vedci tvrdia, že áno a súčasne ponúkajú fascinujúce vysvetlenie magických štyridsiatich ôsmich hodín.

 

Všetko je to o hormónoch

 

Princíp prepojenia biologických procesov a psychického prežívania je zrejmý. Funguje na chemickej, presnejšie hormonálnej, úrovni. Pri pohlavnom styku sa naše žľazy skutočne premáhajú a dochádza doslova k hormonálnej búrke. Výskumy jednoznačne potvrdili vyššie hladiny endorfínu, oxytocínu i dopamínu. Tento hormonálny kokteil je zodpovedný nielen za slasť, zlepšenie nálady, prílev energie a celkovú spokojnosť, ale napríklad aj za potlačenie bolesti. Tieto pocity podľa vedcov pretrvávajú až neuveriteľných 48 hodín. Ako na toto zistenie prišli a čím si ho vysvetľujú?

 

Floridský experiment s účinkami sexu

 

Pri koncipovaní štúdie vychádzali vedci zo všeobecného predpokladu, že sex hrá vo vzťahu dôležitú tmeliacu rolu. Partneri sa však spravidla neoddávajú tejto slastnej aktivite denne a tak výskumníkov zaujímalo, ako dlho jej účinky pretrvávajú. Výskumu sa zúčastnilo celkom 214 párov v čerstvom zväzku. Počas dvoch týždňoch bolo ich úlohou viesť zodpovedné záznamy o svojich sexuálnych aktivitách. Okrem záznamov súloží si mali každý deň poznačiť, nakoľko sú spokojní so svojim sexuálnym životom, s partnerom a so vzťahom. Výsledky ukázali, že partneri sa oddávajú vzrušujúcej aktivite priemerne dvakrát týždenne. Sledované príjemné prežívanie bolo najintenzívnejšie v deň sexu, ale na prekvapenie vedcov pretrvávalo i dva dni potom v približne rovnakej intenzite. Sex teda účinkuje na ľudskú psychiku neuveriteľných štyridsaťosem hodín. Zaujíma vás, ako si vedci tento fakt vysvetľujú?

 

Synchronizácia telesných pochodov a psychiky

 

Výskumníci nadviazali na predchádzajúce štúdie a svoje zistenia vysvetlili ako prirodzený evolučný jav. Zaujímavé je, že príjemné prežívanie po sexuálnom akte pretrváva približne rovnako dlho ako trvá dozretie mužských spermií. Vedci teda predpokladajú, že pretrvávajúce príjemné prežívanie má funkciu pri zachovaní rodu. Partneri sa cítia príjemne a spokojne aj bez ďalšieho sexuálneho spojenia a mužské spermie majú zatiaľ dostatok času dozrieť do plnej sily. Ako náhle spokojnosť partnerov klesne, dôjde k zvýšeniu sexuálnej túžby. Stane sa tak v čase, keď sú už semenníky zásobené dostatočným množstvom kvalitného ejakulátu.

Výskumníci pridali aj ďalší kamienok do mozaiky a neopomenuli ani životaschopnosť spermií v ženskom tele. Ak dôjde pri styku k ejakulácii do tela partnerky, spermie sa uvoľnia na cestu za vajíčkom, pričom sú tu schopné prežiť len istý obmedzený čas. Čo myslíte, aká je životnosť týchto cestovateľov? Áno, štyridsať osem hodín. Úžasná biologicko-psychická súhra, čo poviete? Vedcov tieto zistenia doslova nadchli a podnietili v ďalšom bádaní.

 

Spokojnosť po sexe je zárukou spokojného vzťahu

 

214 párov prešlo okrem sledovania sexuality aj štyrmi testami dlhodobej spokojnosti vo vzťahu. Tie boli realizované na začiatku výskumu a v rôznych časových intervaloch po jeho skončení. Výsledky jednoznačne poukazujú na vyššiu spokojnosť so vzťahom u sexuálne uspokojených párov. Zdá sa teda, že zdravý a pravidelný sex je okrem iného aj zárukou šťastného partnerstva. Milovali sa a žili šťastne až kým nepomreli tu nadobúda nový význam. Vedci plánujú svoje výskumy rozšíriť aj o sledovanie tendencií k nevere. Plánujú zistiť, či sexuálne uspokojené páry bývajú vernejšie ako partneri nejakým spôsobom nespokojní so svojim milostným životom. Za zaujímavé tiež považujú výskum telesnej sexuality a psychického prežívania v komunite homosexuálov.

 

Výskumy naznačujú, že...

 

Skúmanie biologických pochodov a spokojnosti vedie k mnohým špekuláciám ohľadne zdravého sexu. Z uvedeného napríklad vyplýva, že optimálna frekvencia pohlavného styku v manželstve je každé 2-3 dni. Dodržiavanie tejto rutiny by malo viesť k dlhodobej všeobecnej spokojnosti vo vzťahu i mimo neho. Iné výskumy dokonca potvrdili, že pravidelná sexuálna aktivita vedie nielen k zlepšeniu nálady, ale aj celkového psychického a telesného zdravia. Takto blahodárny styk by však mal podľa výskumov trvať minimálne 20 minút. V tomto čase totiž dochádza k plnej aktivácii organizmu a jednotlivých žliaz s vnútorným vylučovaním, ktoré sú zodpovedné za zvýšenie hladín spomínaných hormónov. Takže pozor, nie je sex ako sex. Musí ísť o obojstranne uspokojivú a dostatočne dlhú aktivitu oboch partnerov.

Vedci tiež poukazujú na implikáciu týchto zistení pre páry snažiace sa o počatie potomka. Z uvedeného sa zdá, že optimálna sexuálna aktivita počas plodných dní je každých 48 hodín. To je totiž spomínaný čas potrebný na dozretie dostatočného množstva spermií a tiež interval, počas ktorého predchádzajúca dávka oplodnenia schopných pohlavných buniek zostáva aktívna v tele ženy. Rovnako však platia zistenia o dĺžke styku. Spomínaných dvadsať minút je potrebných pre dosiahnutie nielen obojstranného uspokojenia, ale aj spokojnosti a psychickej pohody vo vzťahu, ktorá je, najmä u žien, predpokladom ľahšieho počatia.

 

Najnovšie sex priváty

Už 20 rokov propagujeme erotické priváty a sex služby

Ponúkame prehľad tých najobľúbenejších a momentálne prístupných dievčat poskytujúcich erotické služby v mestách ako Bratislava, Trnava, Nitra, Trenčín, Žilina, Banská Bystrica, Košice a Prešov.

Taktiež u nás nájdete ponuky sexu s dvoma alebo viacerými dievčatami, mužov, transexuálov a praktiky ako anál, pánsky anál, SM, ľahké SM, hlboký orál, squirt, 69, lízanie, piss, lesby, bozkávanie, striptíz, erotická masáž, tantra masáž, nuru masáž a iné.

Táto stránka je vytvorená samotnými návštevníkmi a je venovaná všetkým, čo radi relaxujú, zahýbajú, chcú to vyskúšať s inou, radi realizujú svoje tajné sny alebo chcú skúsiť niečo nové a myslia si, že je na to tá pravá chvíľa.